Paarden verzorgen tijdens de winter: een gids
Wilde paarden passen zich dan misschien zeer goed aan aan de meest uiteenlopende weersomstandigheden, voor onze gedomesticeerde paarden, die meer comfort gewend zijn, is het een ander paar mouwen. Voor sommigen kan de winter zelfs een erg moeilijke periode zijn. Daarom bieden we ons advies aan om je paarden makkelijk door de winter te helpen.
Een comfortabele verblijfplaats
Of het nu binnen of buiten is, het allerbelangrijkste is ervoor zorgen dat jouw paard een goede beschutting heeft waar het beschermd is van de koude. Als je paard buiten verblijft, zorg er dan voor dat de beschutting proper en droog is. Maak het comfortabel door te zorgen voor een dikke laag stro op de vloer.
In de stallen zou de temperatuur rond de 15°C moeten zijn. Let er ook zeker op dat er altijd een luchtstroom is om ademhalingsproblemen te voorkomen en de vocht af te voeren. Ook hier geldt: zorg voor een dikke laag stro of stalbedekking.
Een warm deken
Je kan ervoor kiezen om je paard te scheren, of net niet. Dat is afhankelijk van factoren zoals zijn activiteit en gezondheid. Als je je paard niet scheert let je er evenwel best op dat zijn vacht dik genoeg is. Voor een geschoren paard kies je best een aangepast deken. Voor een paard dat buiten verblijft dien je een stevig, waterdicht deken te kiezen dat tegen alle weersomstandigheden kan. Voor een binnenstal voorzie je je paard best van een comfortabel deken met een vulling aangepast aan de temperatuur. Hoe kouder de lucht, hoe dikker de vulling!
Aangepast voer
Of het nu binnen of buiten staat, jouw paard zal meer moeten eten om tegen het koude weer te kunnen. Eerst en vooral: zorg voor veel hooi: tussen 12 en 15 kg per dag voor een paard van 600 kg. Ook als jouw paard buiten staat, want er staat niet voldoende gras of wat er is, is bevroren. Je kan het hooi in 3 verschillende porties of ineens geven. Het is goed voor de maag van je paard om de hele dag door te kunnen eten. Voor een paard dat binnen gestald staat kan je, naast de portie hooi, ook granen toevoegen aan zijn dagelijkste maaltijden. Pas zeker de hoeveelheid aan aan de noden van je paard, rekening houdend met zijn activiteit, leeftijd en gezondheid. Het is ook erg belangrijk dat je paard voldoende mineralen binnenkrijgt.
Water, water, water
Eén van de grote problemen in de winter zijn bevroren drinkbakken! Wees dus voorzichtig en kijk goed na dat jouw paarden altijd water ter beschikking hebben. Je kan bijvoorbeeld een stuk hout in de trog leggen zodat het water niet bevriest. Onthoud ook goed dat voor buitenpaarden sneeuw geen water vervangt: het is veel te koud voor een paardenmaag en kan kolieken veroorzaken wanneer paarden het eten.
Opwarmen en afkoelen
Het is voor paarden even moeilijk om te lopen in de winter als voor ons! Zorg er dus zeker voor dat je paard goed ingestapt is voor je overgaat naar een intensieve activiteit. Je kan bijvoorbeeld beginnen door naast je paard te stappen: zo warmen jullie allebei op! Aan het einde van je training las je weer veel stappen in om het zweet te kunnen evacueren. Je zal misschien een zweetdeken nodig hebben om jouw paard te helpen opdrogen vooraleer je er een staldeken op legt of hem buiten zet. Mogelijk kan je ook een nierdeken gebruiken zodat je paard niet te koud heeft aan het begin en einde van de training.
Wormen & benen
Wij mensen weten dat we gevoeliger zijn voor ziektes in de winter. Hetzelfde geldt voor paarden! Zorg er dus voor dat hun lichaam niet onder nog meer druk komt te staan door wormen. Ontworm je paard grondig tijdens de winter en voorkom zo gewichtsverlies. Ook de benen zijn gevoelig, zeker voor paarden die buiten verblijven. Kijk altijd goed de benen na op wondjes die een teken kunnen zijn van mok. In geval van twijfel raadpleeg je altijd best je dierenarts.
Let op voor glibberige ondergronden
Een laatste, maar niet onbelangrijke tip: pas op voor glibberige ondergronden! Voor een paard op hoefijzers kan het bijvoorbeeld erg moeilijk zijn om het evenwicht te bewaren op bevroren straten. Voor een buitenpaard kan het helpen om de ijsplekken te bedekken met zand om ongelukken te voorkomen.
We wensen jou een gelukkige en vooral gezonde winter toe met je paarden!